Kojení a nemoc

Každou kojící maminku během doby kojení jistě občas postihne nemoc. Ať jde o běžnou virózu nebo bakteriemi způsobenou infekci, vždy vyvolá otázky spojené s kojením…

Nabízím Vám pár informací a typů, jak tuto situaci zvládnout co nejlépe:

1. Nemusíte omezovat kojeni: v případě, že proděláváte infekci (nachlazení, virózu, angínu atd.) brání se Vaše tělo tvorbou protilátek a imunoglobulinů. Ty přechází do mléka a vytváří ochranu pro Vaše miminko. Úměrně Vašemu stavu je vhodné navýšit příjem tekutin.

2. Nemusíte přestat kojit při teplotě ani horečce: není žádný důvod, proč při horečce přestávat kojit. Pokud se na to cítíte, kojte tak jak Vám a Vašemu miminku vyhovuje. Informace o horečkou „zkaženém mléce“ jsou pouze mýty.

3. Nemusíte se izolovat od miminka: není nutné se striktně izolovat od miminka ani používat roušky a jiné pomůcky. Stačí dodržovat běžné hygienické návyky. Je velmi pravděpodobné, že miminko vycítí Vaši nepohodu a o to víc bude vyžadovat Vaši přítomnost. Pokud to zvládnete, nebojte se být v kontaktu.

4. Nemusíte se bát bylinek: všeobecně známé bylinky proti nachlazení jako např. zázvor, tymián, heřmánek, brusinka, mateřídouška, šalvěj nebo máta užívané v běžném množství tj. do 500ml denně neškodí. Některé bylinky jsou „zatracované“ kvůli údajnému útlumu laktace, ale v případě užívání v běžném množství po dobu nachlazení (do týdne) neublíží. Šalvěj v odvaru na kloktání také ne.

5. Nemusíte se bát běžných léků: léky s účinnou látkou Paracetamol (Paralen, Panadol) nebo Ibuprofen (Ibalgin, Brufen, Ibumax) jsou možné užívat v předepsaném dávkování. Přechází do mléka pouze ve velmi malém množství.

6. Nemusíte přestat kojit při užívání antibiotik (ATB): na běžné nachlazení nebo virovou infekci jsou ATB nevhodná (proto je dobré nechat si vyšetřit CRP – ukazatel zánětu z krve). V případě potvrzené bakteriální infekce např. angíny, je možné ATB užívat, po upozornění lékaře, že kojíte. Je velká škála ATB, která jsou při kojení bezpečná (např. Peniciliny). Je však vhodné začít užívat probiotika (laktobacily), jako prevenci narušení mikroflóry.

7. Můžete si vhodnost léčiv ověřit: v případě jakýchkoli nejasností ohledně vhodnosti předepsaných léčiv je možné ověřit si informace ověřit na internetové stránce https://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm , kde po zadání účinné látky naleznete odpověď. Ne vždy jsou lékaři plně orientovaní ve farmakokinetice a farmakodynamice daného léčiva, proto mohou „preventivně“ kojení zakázat.

8. Můžete (musíte) odpočívat: vhodné je také lehce zvýšit příjem tekutin, vyvarovat se chladu a nepřetěžovat se. Někdy je možné pociťovat přchodný útlum produkce mléka, to je závislé na vašem zdravotním stavu. Pokud všk nejste v těžkém stavu a máte kontakt s dítětem jde jen o přechodný stav.

9. Můžete užívat přírodní povzbuzovače: vitamín C, česnek anebo cibuli můžte užívat i ve velkém množtví (pokud přímo nevíte, že Vám nebo miminku vadí).

10. Osobní vyzkoušné recepty:

Tymiánový sirup – proti kašli: 250ml vody, 200g cukru – svařit, vysypat balíčk tymiánu a louhovat přs noc, scedit. Podávat 5ml 3x denně

Cibule s cukrem – na odkašlávání: velká cibule nakrájet nadrobno, zasypat moučkovým cukrem, zakrýt talířem, zatížit, nechat pustit šťávu. Podávat polévkovou lžci 3x denně.

Čaj proti kašli – na zklidněí dráživého kašle: 1 polévková lžce majoránky, 250ml vody, vylouhovat 10 minut, přdat med a popíjet před spaním.

Čaj na snížení teploty: 1 lžča kvěu bezu črného a 1 lžička květu lípy, 250ml vody, 10 minut louhovat, osladit medem a vlažné popíjet.

Hodně energie, síly a radosti z kojení

Vaš LP

Veronika

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.

Přehled komentářů

  1. Kojeni (Sandy, 19. 9. 2018 11:57:12) Odpovědět

    Dobrý den. Jsem pár týdnů po porodu a kojím. Ale nachladila jsem se a moc nechci uzivat léky i pro tehotne. Narazila jsem na tento asi bylinny extrakt https://drkh.cz/produkty/ A chtěla bych se zeptat jestli je to v pořádku Děkuji

Mgr. Veronika Dobešová, DiS
Na Vyhlídce 29 Šternberk 78501
+420603809922