Elastický šátek na nošení dětí

 

Milí rodiče, rozhodli jste se, že budete své miminko nosit v šátku. Gratuluji Vám, udělali jste správné rozhodnutí, které Váš i Vaše miminko může obohatit o příjemné, veselé a milé zážitky. Nosit je možné neomezeně dlouho, neomezeně často, vždy s přihlédnutím k potřebám miminka. Láskou, nošením a naplněním potřeby kontaktu miminku neublížíte, naopak můžete pomoci miminku „zabydlet“ se na tomto velkém a divokém světě.

Nabízím Vám pár užitečných typů, pokud s nošením začínáte:

Vhodnost šátku: vybrali jste si elastický šátek, ten je jemný, hebký, příjemný. Je vhodný od prvních dní na světě až do doby, než Vám nebo Vašemu miminku přestane být pohodlný. Je to individuální – někomu nestačí v 6 kg, někomu se začne prověšovat až v 9kg. Vždy dejte na svůj pocit.

Délka šátku: u elastických je cca 5m a nerozlišuje se podle výšky postavy 

Ergonomická poloha: u všech šátků je potřeba dbát na ergonomickou polohu miminka. To znamená podpora látky od kolínka ke kolínku, možnost zakulatit zádíčka (obr. 1), přiměřená opora hlavičky, kolínka výše než zadeček (tvoří písmeno M, obr. 2). U elastického šátku je potřeba, aby bylo miminko podpořeno všemi 3 vrstvami látky (vnitřní pruh kříže, zevní pruh kříže a zevní kapsa, obr. 3 – zde nesprávně schované nožičky miminka)

  

Vhodný typ úvazu: pro elastický šátek je vhodný Kříž s kapsou ven, právě kvůli opoře 3 vrstvami látky

Výuková videa: Česky mluvená, pěkně zpracovaná jsou od Haničky Vonzinové, guru českého šátkování např. na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=9plflMyDEQs 

Značky, kvalita, kde koupit, cena: elastické šátky se pohubují v cenové relaci 1000-1300Kč, přičemž kvalita je téměř stejná. Vhodné značky jsou Lilipiti, Manduca Sling, Hopedizz, MamEco, Moby. Bezpečné eshopy jsou potom: isatky.cz, satkomanie.cz,branakdetem.cz, Brána k dětem má i kamenný obchod přímo v Olomouci. Nevhodná je potom značka Womar, Pentelka – nemá elastické vlastnosti! 

Nošení doma: vhodné upravit oblečení miminka, aby se nepřehřívalo. Pokud máte doma více než 20st, stačí např. body s dlouhým rukávem a na nožky ponožky, jinak se budete hřát vzájemně.

Praktické rady:

  • Uklidněte se, jinak miminko přejímá vaši nervozitu a pláče
  • Pohupujte se – miminko se tak stimuluje jako u Vás v bříšku
  • Choďte svižnou chůzí
  • Zpívejte, broukejte, pusťte si hudbu a tančete J
  • Běžte ven
  • Pohupujte se na míči
  • Nebuďte moc oblečení
  • Pokud i přes to všechno miminko není spokojené, vyndejte ho z šátku, rozbalte – možná chce jen čůrat…
  • Zkoušejte v dobré náladě Vaší i miminka

 

Hodně energie, síly a radosti z nošení

                                                                                       Vaše LP

                                                                                                                                   Veronika

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.

Mgr. Veronika Dobešová, DiS
Na Vyhlídce 29 Šternberk 78501
+420603809922