Možnosti bezpečného dokrmování kojených dětí

Každou kojící maminku, v průběhu kojení může potkat situace, kdy považuje za nutné své miminko dokrmit či nakrmit jinak než ze svého prsu. Může se tak stát v situaci, kdy nemůže být s miminkem v kontaktu, nemůže ze závažných příčin (viz. Níže)kojit, nebo potřebuje dokrmit umělou výživou.

Kdy to opravdu nejde:

  • Maminka je léčená chemoterapií (léčivo zabraňující nádorovému bujení, pozor nesplést si s  chemoterapeutiky – léky používané např. na zánět močového měchýře – Biseptol.)
  • Maminka má závažnou psychiatrickou diagnózou léčená antipsychotiky (doxephin, valproát aj.)
  • Maminka užívá ze závažných důvodů kontrainadikovaná antibiotika (fluorované chinolony, některé makrolidy, tetracyklin)
  • Běžně užívaná léčiva (analgetika, antibiotika) NEJSOU DŮVODEM PŘESTAT KOJIT! Nebojte se užívání konkrétního léčiva konzultovat s lékařem, laktační poradkyní nebo si ověřit na internetu (lactmed.com) více v mém článku Kojení a nemoc, který najdete: www.mamincinanaruc.cz/soubor/kojeni-a-nemoc/

 

Když už je, ale nutné použit alternativní způsob podání mléka z jakéhokoli důvodu, je dobré vědět, jak na to…

Nabízím Vám pár informací, které Vám to možná trochu usnadní pochopit, jak na to:

Stříkačka

Jednoduchý nenáročný způsob dokrmu vhodný pro případ, kdy potřebujeme nárazově, jednorázově dítě nakrmit jinak než z prsu. Je jedno, zda použijeme odstříkané mateřské mléko (MM), nebo umělou výživu (UM). Stříkačku o objemu 20ml je možné koupit do cca 10Kč v každé lékárně nebo zdravotnických potřebách. Dobré je nechat miminko, aby aktivně sálo, pokud mu to nejde, můžeme opatrně a pomalu přistřikovat mléko. Poloha miminka by měla být zvýšená, dá se využít „posazení“ v autosedačce nebo lehátku, případně může „sedět“ rodiči opřené o pokrčená kolena. Pozorujeme miminko a podle rychlosti polykání upravujeme rychlost přisřikování mléka.

Zdroj fotek: www.kojeni.net

Stříkačkou po prstě

Stejně rychlý a bezpečný způsob podávání jako stříkačkou. Miminku vložíme náš čistý prst (s krátkými nehty) bříškem nahoru až na horní patro. Tím aktivujeme sací reflex a miminko začne sát náš prst. Stříkačku vložíme do koutku úst a sáním prstu tahá miminko i mléko ze stříkačky. Případně můžeme opět pomalinku přistřikovat. Poloha je opět stejná.

Zdroj fotek: www.kojeni.net

Stříkačka s cévkou

Do pusinky miminka vložíte s prstem i hadičku. Ta je buď položená přímo na bříšku Vašeho prstu, nebo vedle prstu. Vhodná je cévka pro krmení novorozence (typ CV-01-NO DOP od firmy GAMA), která se dá na stříkačku dobře nasadit a má optimální průměr. Použít lze také hadičky z infuzního setu (obojí seženete do cca 20 Kč v lékárně nebo zdravotnických potřebách).

 

Zdroj fotek: www.kojeni.net

Krmení pohárkem

Způsob dokrmu, která absolutně nekazí způsob sání, ale není moc využívaný. Zásadou je nevlévat miminku mléko do úst, ale nechat ho, aby samo z vhodného pohárku (viz obrázek, Medela cup cena 30 Kč) mléko pilo. Podívejte se na instruktážní video http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-cupfeed-czech Není na tom nic složitého. Pouze dbáme na zvýšenou polohu miminka a respektujeme rychlost jeho pití.

 

Ať už jste si vybrali jakýkoli způsob dokrmu, věřte, že situaci zvládnete a brzy se budete moct vrátit ke kojení…

Hodně energie, síly a radosti z kojení

                                                                                       Vaše LP

                                                                                                                                   Veronika

zdroje:

http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-cupfeed-czech

http://www.kojeni.cz/category/odborne-clanky/

semináře Míši Topinkové a Aničky Pohořálkové

www.kojeni.net

 

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.

Mgr. Veronika Dobešová, DiS
Na Vyhlídce 29 Šternberk 78501
+420603809922